Hoe werken boot ankers?

Een anker boot is een apparaat dat voorkomt dat boten afdrijven of worden weggeduwd door wind, golven en stromingen. Het anker doet dit door zich in te graven in de grond onder de boot. Verschillende soorten ankers zijn ontworpen voor verschillende situaties. Zo zijn er over het algemeen twee soorten ankers: tijdelijke ankers en permanente ankers. Een tijdelijk anker wordt gebruikt om een boot vast te zetten in een gebied waar hij niet permanent kan worden verankerd. Dit type anker kan ook een “dynamisch” of “slepend” anker worden genoemd, omdat het altijd in beweging moet blijven om te voorkomen dat het op één plaats op de oceaanbodem vast komt te zitten als gevolg van getij veranderingen of andere redenen. Een permanent anker daarentegen is ontworpen voor gebruik in een gebied waar de boot niet wordt verplaatst door stroming of wind. Dit type anker wordt een “stationair” anker genoemd omdat het stationeert. Een permanent anker is meestal zwaarder dan een tijdelijk anker, omdat het de boot gedurende langere tijd op zijn plaats moet houden zonder te bewegen of verschuivend.

Wanneer gooi je een dynamisch anker uit?

Een dynamisch of slepend anker wordt gebruikt wanneer een boot niet permanent kan worden verankerd, bijvoorbeeld wanneer de boot op een tijdelijke locatie is afgemeerd. Het anker kan ook worden ontworpen als een type dat snel kan worden losgemaakt, zodat het gemakkelijk van de waterbodem kan worden gehaald voordat het opnieuw wordt uitgezet. Bij gebruik van een dynamisch of slepend anker is het belangrijk er rekening mee te houden dat het wellicht handmatig moet worden gereset als de boot beweegt als gevolg van wind, golven en stromingen.

Wanneer gooi je een stationair anker uit?

Een stationair of permanent anker is ontworpen voor een boot die op een specifieke plaats, zoals een haven, is afgemeerd. Dit type anker is ontworpen om de boot op één plek te houden zonder te bewegen of te verschuiven. Bij het gebruik van een stationair anker is het belangrijk om te onthouden dat de boot mogelijk moet worden verplaatst of uit dit gebied moet worden verwijderd als hij niet permanent op de huidige locatie kan worden verankerd. In sommige gevallen kan dit type anker op de oceaanbodem worden uitgezet en in de grond worden begraven met cement en grind erom heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *