Het slinkse geheim van een heerlijke en makkelijke Nasi

Nasi is een gerecht uit de Maleisische en Indonesische keuken. Het is gemaakt van rijst die gekookt is in kokosmelk of een andere soort kookvocht, zoals kippenbouillon. Nasi kan met bijna alles worden geserveerd – vlees, groenten, eieren, vis en zelfs tofu! Dit recept is voor een eenvoudige nasi goreng (gebakken rijst) die je versteld zal doen staan door zijn smaakvolle eenvoud!

Hoe maak je deze eenvoudige Nasi?

Ingrediënten:

  • 1 kop witte rijst, gespoeld en uitgelekt
  • 1 kop kippenbouillon of kokosmelk
  • 2 eetlepels olie
  • 1 ui, in blokjes gesneden
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel gemalen gember
  • 1/4 theelepel cayennepeper (naar smaak)
  • 3 lente uien, in dunne plakjes gesneden
  • 1/2 kopje (diepvries) erwten
  • 1/2 kop gehakte gekookte ham of spek (optioneel)

Instructies:

  1. Breng in een middelgrote pan de kippenbouillon of kokosmelk aan de kook. Voeg de rijst toe en roer om te mengen. Dek de pan af en zet het vuur laag. Laat 20 minuten sudderen, of tot de rijst gaar is. Laat de rijst minstens vijf minuten van het vuur af staan en schep hem voor het serveren door met een vork, om stoom te laten ontsnappen en om te voorkomen dat de rijst kleverig wordt.
  2. Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur tot het begint te sidderen. Voeg ui, knoflook, gember, cayennepeper (optioneel), zout en peper toe en bak al roerend tot de uien zacht zijn geworden, ongeveer drie minuten. Roer de gekookte ham of spek erdoor. Wanneer je doperwten gebruikt voeg deze dan ook toe en roerbak nog twee minuten. Haal alles uit de pan en zet het even apart.
  3. In dezelfde pan, voeg meer olie toe indien nodig, sauteed je je favoriete vlees of vis. Dat kan varkensvlees, kip, garnalen, rundvlees of  tofu zijn. Zorg ervoor dat het vlees volledig is ontdooid voordat  je het toevoegt aan de pan. Als het vlees, de vis of tofu gaar is, doe je het ui mengsel terug in de pan en schep je de gekookte rijst erop. Roer alles voorzichtig door elkaar tot het goed gemengd is. Zo je bent klaar, serveer het alleen wel warm!

Nasi en zijn gezondheidsvoordelen

Nasi is een uitstekende bron van koolhydraten, die de belangrijkste energiebron van het lichaam vormen. Nasi bevat ook vezels, thiamine, niacine en vitamine B6. Vezels helpen je spijsverteringsstelsel gezond te houden, thiamine ondersteunt de zenuwfunctie, niacine helpt bij de productie van energie en vitamine B6 helpt bij de regulering van de bloedsuikerspiegel. Nasi heeft ook een hoge voedingswaarde en bevat een aantal vitaminen, eiwitten, mineralen en antioxidanten.

Nasi is geweldig voor je omdat het bijna altijd wordt geserveerd met het vlees van je keuze, wat je maaltijd helemaal compleet maakt. Nasi is te vinden in de meeste Chinese, Indische restaurants in Nederland. Wil je de traditionele smaak van nasi proeven? Dan kun je in Indonesië zelfs door de lokale bevolking zelfgemaakte nasi eten! Sommige mensen doen er graag een eitje bovenop of kipfilet (heerlijk!).

Voor meer lekkere recepten kijk hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *