Hoe maak je een mooi tuinmeubel?

Ben je er klaar voor om je eigen tuinmeubel te gaan maken? En ben je het zat om te betalen voor dure tuinmeubelen die kapot gaan in de regen of door de sneeuw, of simpelweg te duur zijn voor wat ze daadwerkelijk zijn? Zo ja, dan kan deze blogpost je helpen. Ik ga je proberen te helpen met het maken van je eigen tuinmeubelen, door een aantal stappen ben jij zometeen in staat om lekker te gaan doe-het-zelven!

Welke materialen heb je nodig voor je tuinmeubel?

Dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van jouw project. Maar stel, je gaat een nieuwe loungebank maken voor in de tuin. Wat ga je dan allemaal nodig hebben? In dit voorbeeld gaan we een loungebank maken van 3m breed, zithoogte 50cm, hoogte 100cm, met een zitdiepte van 50cm en een totale diepte van 80cm.

Benodigde materialen:

  • 4x Balk geïmpregneerd hout 6x16x500cm
  • 21x Vlonderplank geimpregneerd grenen hout 2,7×14,5×300
  • 330x vlonderschroeven
  • schuurpapier
  • Houtzaag
  • Boormachine/schroevendraaier

Stap 1 Frame

De eerste stap is altijd de belangrijkste stap. Je gaat nu eerst het houten skelet maken. Dit wil zeggen dat je met de geïmpregneerde houten balken het onderstel en dus het frame gaat maken. In het voorbeeld heeft de bank alleen maar 90℃ hoeken, maar dit kun je natuurlijk aanpassen naar wens. Elke balk die met elkaar vast moet zet je vast met 2 schroeven voor maximale sterkte.

Stap 2 Looks

De tweede stap gaat al veel meer om de looks van de loungebank. Het frame staat immers al, dus kun je nu het frame dichtmaken met de vlonderplanken. Eerst moet je natuurlijk de vlonderplanken op maat zagen, daarom een is een zaagtafel wel wenselijk. Vervolgens kun je het frame gaan dicht maken. Ook hier adviseer ik elke kant van de plank vast te maken met 2 vlonderschroeven, daarnaast is het ook verstandig om elke plank in het middel (waar ook een steunbalk zit) vast te zetten met twee schroeven.

Stap 3 Tuinmeubel

Gefeliciteerd, je tuinmeubel is bijna klaar. Het enige wat je nu nog even moet doen in de bank schuren zodat je geen splinters krijgt. Verder kun je hem nog gaan bewerken met een extra laklaag om hem beter te beschermen tegen de weersomstandigheden. Dan ben je eigenlijk helemaal klaar met je loungebank.

Nu is je loungebank klaar en kun je er lekker van genieten. Denk je nu dat hij nog niet helemaal af is dan kun je hem altijd nog een kleurtje geven of gaan versieren met kussentjes zodat je nog wat comfortabeler zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *