Wat zijn jouw uitvaartwensen?

We denken er vaak liever niet teveel over na. Toch is het belangrijk. Het hoort immers bij het leven; de dood. Om een mooi afscheid te regelen voor nabestaanden, is voorwerk nodig. In deze blog bespreken we wat daar zoal bij komt kijken. Het gaat namelijk verder dan alleen een uitvaartverzekering.

Begraven of cremeren

Om te beginnen is natuurlijk de vraag of je wilt laten cremeren of begraven en op welke locatie .Voor de één is dit een religieuze overweging en voor de ander gewoon een voorkeur of gevoel.

Wanneer je de keuze vooral om financiële redenen neemt is de optie om te cremeren meestal goedkoper. Al met al is dit direct een persoonlijke keuze waar zeker bij stil moet worden gestaan.

Eenvoudig of uitgebreid

Natuurlijk ben je er zelf niet meer bij, maar voor sommige mensen is het toch een fijn idee wanneer de uitvaart uitgebreid wordt bijgewoond. Je kunt daarbij denken aan een groot aantal mensen, maar ook aan allerlei andere facetten. Zo kun je om te beginnen met een aantal gedeeltes waar de uitvaart aan moet voldoen. Wil je deze in een kerk of andere religieuze locatie? Of beperkt je je liever tot het uitvaartcentrum?

Toespraak en muziek

Je zult ongetwijfeld je voorkeuren hebben wanneer het gaat om muziek. Omdat het voor nabestaanden een lastig proces kan zijn hier een goede keuze in te maken, kan het handig zijn om je wensen vast te leggen bij je uitvaartverzekeraar. Tevens kun je je voorkeuren doorgeven als het gaat om hoeveel er gesproken wordt. Wil je graag dat er uitgebreid over je verteld wordt of houdt je het liever kort en eenvoudig?

Producten

Ook dit gaat verder dan alleen een urn of grafkist alleen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan consumpties als koffie en thee. Maar ook om uitgebreide buffetten waar allerlei keuzes in gemaakt kunnen worden. Verder zijn er nog overige zaken als bijvoorbeeld de voorkeur qua bloemen en planten. Zeker wanneer je rekening houdt met het milieu kan het bijvoorbeeld een optie zijn om je nabestaanden te adviseren om eens langs een droogbloemen groothandel te gaan. Deze blijven langer goed waardoor en niet wekelijks een nieuwe bos moet worden aangeschaft.

Overig

Natuurlijk zijn er altijd nog zaken waar je je extra op kunt richtte. Sommige mensen vinden het een fijn idee wanneer nabestaanden in feestelijke kleding komen opdagen of juist formeel gekleed. Al met al is een uitvaart toch een erg persoonlijk verhaal. Dit begint bij de locatie en eindigt bij waar jij het wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *