laptop and coffee

In 10 stappen starten met ondernemen

Iedereen kan beginnen met ondernemen, maar dat betekent niet dat het proces makkelijk is. Er zijn namelijk veel dingen die je moet regelen voordat je je echt een ondernemer kan noemen. Check de 10 stappen hieronder en dan weet je zeker dat je de belangrijkste dingen gedaan hebt!

Je mogelijkheden onderzoeken

Als je het plan hebt om te starten als ondernemer, is het handig om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Wil je een winkel starten? Bekijk dan wat voor winkel je wilt starten, waar en of er vraag is naar zo’n winkel. Schrijf ook een ondernemersplan. 

De markt verkennen

Door onderzoek te doen naar de markt, krijg je veel inzichten in je eigen bedrijf, je doelgroep en je concurrenten. Aan de hand hiervan kan je kijken wat jou anders maakt en wat je onderscheidt van de concurrenten. 

Een financieel plan maken

Een financieel plan maken is cruciaal als je gaat beginnen met ondernemen. Je brengt zo namelijk in kaart hoeveel vermogen je hebt en wat je eventueel nog nodig hebt. Met een financieel plan kan je naar de bank of naar investeerders toe om te vragen om financiering.

Een bedrijfsnaam bedenken

Een goede bedrijfsnaam is herkenbaar en blijft hangen, maar de KVK heeft zelf een aantal eisen opgesteld waar je je verplicht aan moet houden. Zo mag je bedrijfsnaam niet misleidend zijn of de persoonsnaam van iemand anders bevatten. 

Een rechtsvorm kiezen

Voordat je je gaat inschrijven bij de KVK is het belangrijk dat je al je rechtsvorm hebt bepaald. Kies je voor een rechtsvorm met of zonder rechtspersoonlijkheid? Een rechtsvorm heeft invloed op je belastingaangifte, maar houd in gedachten dat je (bijna) altijd nog van vorm kan veranderen. 

De administratie regelen

Als je een ondernemer voor de Belastingdienst bent moet je niet alleen belasting doen, maar ook administratie bijhouden. Zorg dat je een manier hebt waarop je je administratie makkelijk en overzichtelijk kan bijhouden. Vergeet niet dat je alles 7 jaar verplicht moet bewaren.

Algemene voorwaarden en verzekeringen regelen

Door algemene voorwaarden op te stellen bescherm je de klant en jezelf. Hierin geef je duidelijk aan wat de rechten en plichten zijn van jou en je klant. Zorg ook dat je de verzekeringen afsluit die je nodig hebt! Dan weet je dat jij ook beschermd bent.

De wettelijke eisen checken

Er is geen ondernemersdiploma, maar zorg wel dat je de juiste papieren hebt voor je beroep. Hier vallen diploma’s onder, maar ook bijvoorbeeld vergunningen. Zorg dat je alles op orde hebt om jouw beroep uit te kunnen oefenen.

Bij de KVK inschrijven

Als je alle vorige stappen hebt doorlopen, ben je klaar om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Door je bezoek goed voor te breiden, ben je binnen no-time klaar en ben je officieel een ondernemer! De KVK schrijft je ook gelijk in in het Handelsregister en geeft je gegevens door aan de Belastingdienst.

Klanten zoeken

Nadat je je ook hebt ingeschreven, kan je op zoek gaan naar klanten voor je bedrijf! Kijk in je netwerk, maar probeer ook nieuwe contacten te leggen. Dit kan je doen door naar netwerkevenementen, beurzen en andere events te gaan.

Ondernemerskwaliteiten

Nadat je deze 10 stappen hebt gevolgd, heb je de basis voor je onderneming staan. Maar wat is de basis voor een goede ondernemer? Check wat de ondernemerskwaliteiten zijn om succesvol te worden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *