Wat is bubble tea?

Het korte antwoord: het zijn balletjes van cassave zetmeel.

Het langere antwoord: de term bubble tea kan verwijzen naar de hele drank-plus-toppings, de meest populaire topping is tapioca parels (die toevallig boba worden genoemd – ik weet het, het is verwarrend, maar blijf erbij! ). De drank als geheel staat ook bekend als bubble tea, parelthee en tapioca-thee. Dit is weer grotendeels afhankelijk van uit welk deel van de wereld je komt. De tapioca parels worden in het algemeen gemaakt van cassave zetmeel, een knolgewas uit Zuid-Amerika dat ook wel yuca wordt genoemd.

Bubble tea is afkomstig uit Taiwan,maar het is niet helemaal duidelijk uit welke stad en specifieke winkel het eigenlijk is begonnen. Oorspronkelijk werden boba-parels gebruikt in desserts en gecombineerd met siroop, bonen en rijstballen. Melk Thee werd ook regelmatig gedronken en gelukkig besloot iemand de twee samen te voegen, waardoor de geniale, geliefde drank ontstond die we nu hebben, bubble tea!

Bubble tea vond zijn weg naar Amerika via Taiwanese buurten en bloeide op in de buurt van universiteitscampussen en middelbare scholen, waar studenten samenkwamen voor studiegroepen. De meeste boba-winkels zijn, zelfs nu, laat open en bieden betaalbare hapjes en drankjes, waardoor ze de perfecte plek zijn voor studenten.

De basis voor een bubble tea

De basis voor bubble tea is meestal zwarte of groene thee en kan worden aangepast met verschillende soorten siroop zoals perzik, aardbei en lychee. Vaak wordt hier ook nog melk aan toegevoegd, waardoor ze worden omgevormd tot melk thee en het een veel romiger drankje wordt. De klassieke “bubble milk tea” bestelling is een zwarte thee met melk en boba.

Sommige soorten bubble tea wijken echter af van de conventionele basis van groene en zwarte thee. Taro-melk thee, een andere populaire keuze, wordt gemaakt van de tropische tarowortel. Fel oranje Thaise thee verschijnt ook op de meeste boba-menu’s, en koffiemelk thee is een keuze voor koffieliefhebbers die het beste van twee werelden willen. Er zijn ook oolong, matcha en witte thee om uit te kiezen.

De helft van het plezier van het drinken van een bubble tea, dat zowel een drankje als een snack in één is, is de mogelijkheid om je drankje zelf samen te stellen. Bijna alle bubble tea-winkels bieden je de mogelijkheid om de zoetheid van je drankje aan te passen, hoeveel ijs je wilt, en zelfs warme en koude opties.

Toppings voor bubble tea 

Boba

Dit is de ultieme topping in elke theesalon. Zodra deze balletjes cassavewortel in hapklare trossen zijn gerold, worden ze gekookt en op smaak gebracht, vaak met bruine suiker of honing. Het resultaat is een subtiel zoete, taaie toevoeging aan je drankje die het plezier van een melk thee vertienvoudigd. Als je voor het eerst melk thee probeert, raad ik je zeker aan om voor klassiek te gaan en boba aan je drankje toe te voegen.

Pudding

Dit moet niet worden verward met pudding in de vorm van een snackpakket. Pudding bij boba-winkels is vla-achtig van smaak – gemaakt van eidooiers, room en suiker – maar steviger door de toevoeging van gelatine. Het beste waarmee ik het kan vergelijken, is een zeer zachte vlaai. Ze hebben het minste kauwen en passen heel goed bij romigere, meer toegeeflijke melkthee. Soms hebben boba-winkels ook gearomatiseerde puddingen, zoals taro- of mangopudding. Pas uw drankje aan uw voorkeur aan, of voeg zelfs pudding toe bovenop boba voor verschillende texturen!

Aloë Vera

Aloë vera is rijk aan antioxidanten en zou goed zijn voor je huid, dus waarom zou je het niet toevoegen aan je drankbestelling? Deze heldere, in blokjes gesneden gelei zijn gedrenkt in een siroop en smaken verfrissend en zoet. Omdat de smaak een beetje ingetogen is, gaat aloë vera-gelei mooi samen met gedurfde, tropische smaken. Ik raad aan om het toe te voegen aan citrus dranken, zoals groene thee met sinaasappel of passievrucht.

Sago / tapioca

Sago smaakt naar tapioca pudding zonder pudding. De textuur is taai en sponsachtig, maar geeft veel meer dan een tapioca parel. Deze delicate, mini-parels verschijnen in veel traditionele Aziatische desserts en passen mooi bij smaken van kokosnoot, rode bonen en matcha. Ik stel voor om ze in te ruilen voor boba als je niet zoveel op je drankje wilt kauwen.

Taro ballen

In tegenstelling tot boba-parels, die een veerkrachtige textuur hebben die tijdens het kauwen terugkaatst, hebben taro-ballen een zachter gevoel dat in je mond smelt. Deze add-ons zijn gemaakt van taro, gepureerd met zoete aardappel- of tapiocameel en water om misvormde bollen van verrukking te vormen. In Taiwan worden taro ballen vaak als dessert in een kom gegeten, zowel ijskoud als heet. Voeg het toe aan je taro-melk thee voor een dubbele dosis taro, of combineer het met oolong-melk thee voor een hybride dessert-drank.

Rode bonen

Als je denkt dat bonen niet thuishoren in desserts of drankjes, mis je een heerlijke kans om meer vezels in je dieet te krijgen. Rode boon (ook algemeen bekend als de azukiboon) wordt bereid door de peulvrucht in suiker te koken, wat resulteert in een geurig, zacht mengsel. Traditioneel is rode boon een aanvulling op matcha, dus ik zou aanraden om het in een matcha-melk thee te doen voor een aards drankje.

Slagroom

Slagroom Toppings zijn een recente ontwikkeling in de wereld van boba-melk thee. Variërend van tiramisu crema tot zeezout crème, deze dikke, glanzende schuimen worden zachtjes op de thee gelaagd en delicaat gedronken. Er is zelfs “kaas thee”, wat geklopt kaaspoeder of roomkaas is dat een zoute balans geeft aan de stroperige zoete theesoorten van boba-winkels. De textuur is vergelijkbaar met een pluizige mousse en zorgt voor een geweldige schuimsnor als deze op de juiste manier wordt genoten.

Hoe wordt bubble tea geserveerd?

Wanneer je boba-drankje is besteld – aangepast met ijs niveaus, zoetheid en toppings in overvloed – gaat je creatie meestal door een speciale sluitmachine. Boba-rietjes zijn groter dan typische rietjes om de brokken tapioca, stukjes fruit of wat dan ook in je drankje op te nemen, en worden geleverd met een spitse punt om door de verzegelde bovenkant van je drankje te prikken (zorg ervoor dat je je duim hebt ingedrukt Tegenwoordig zijn er zelfs metalen en glazen boba-rietjes te koop om de behoefte aan plastic boba-rietjes voor eenmalig gebruik te verminderen.

Sommige boba-winkels hebben kortere, stevigere kopjes gevuld met hun zoete melk thee-nectars. Andere winkels slaan de sluitmachine over en serveren hun drankjes met plastic doppen die vergelijkbaar zijn met die van drankjes bij Starbucks. Warme dranken worden meestal geleverd in uw typische koffiekopjes, met een aangehechte lepel als uw warme drank toppings bevat.

Ongeacht in welke container uw drank arriveert, de snacks zijn de volgende beste bij boba-winkels. Boba-winkels serveren meestal traditionele Taiwanese snacks, waaronder zoute en pittige Taiwanese popcorn kip, gekruide frietjes, varkensgehakt met rijst en thee-eieren. Grotere boba-winkels hebben mogelijk uitgebreide menu’s en extra zitplaatsen die uw boba-uitje kunnen veranderen van een snack run in een goede maaltijd. Op die locaties is het niet verwonderlijk dat de winkels Taiwanese karbonade, noedels en dumplings op het menu hebben staan, met gecondenseerde melk geglazuurde bakstenen toast als toetje.

Mocht je nog meer willen weten, kun je hieronder een video bekijken over hoe je bubble tea maakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *