Wat heb je nodig voor een vloer isolatie?

Het isoleren van de vloer is de eerste stap als je het huis wilt isoleren. Een goede isolatie zorgt voor een besparing op je energierekening, omdat je minder vaak en ook minder hard hoeft te stoken en je kunt ook het binnenklimaat veel beter reguleren. Dus je verhoogt ook het wooncomfort. En niet te vergeten dat een geïsoleerd ook veel meer geld waard is dan een woning die niet of minder goed geïsoleerd is. Maar wat heb je allemaal nodig voor een goede vloer isolatie? In onze blog vertellen we er meer over.

Vloer isolatie aan de onderkant

De vloer wordt doorgaans aan de onderkant geïsoleerd, maar dit kan een ingrijpende klus zijn als de draagvloer aan vervanging toe is. Die zal dan eerst vervangen moeten worden voordat je met PUR-schuim, EPS, XPS of glas- en steenwol aan de slag kan gaan. Je hebt ook een kruipruimte van minimaal 50 centimeter hoog nodig. En uiteraard moet de kruipruimte ook toegankelijk zijn. Zodat de specialist vanaf de onderkant de vloer kan isoleren. Wanneer de kruipruimte wel toegankelijk, maar te laag is, zijn er extra werkzaamheden nodig, zoals het laten uitgraven van de kruipruimte. Als dat überhaupt ook mogelijk is.

Vloer isolatie aan de bovenkant

Voor het isoleren van de vloer aan de bovenkant heb je feitelijk alleen het gewenste isolatiemateriaal nodig en een beetje kennis van hoe je het aanbrengt. Het is nog altijd beter om de expert in te schakelen, want dan weet je ook zeker dat het isolatiemateriaal goed wordt aangebracht. Bij een vloer isolatie aan de bovenkant moet je wel de leefvloer verwijderen, maar dat moet je bij het isoleren aan de onderkant ook. Het is de minst ingrijpende vorm om de vloer te isoleren, maar doorgaans ook de minst effectieve variant.

Vloer isolatie, maar dan anders

Een andere keuze die je kunt maken is om de bodem van je kruipruimte te isoleren. Een toegankelijke kruipruimte van minstens 50 centimeter hoog is een vereiste, maar soms is het ook mogelijk dat de specialist van buitenaf de bodem kan isoleren. In de regel wordt hier PUR-schuim voor gebruikt. Met als nadeel dat het materiaal stinkt en dat de ammoniakgeur die het produceert enkele dagen in en rondom het huis blijft hangen. PUR-schuim is helaas ook niet milieuvriendelijk en relatief duur in de aanschaf.

Isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde

Voor vloer isolatie heb je natuurlijk isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde nodig. De isolatiewaarde wordt vaak aangeduid met de Lambda waarde. Hoe hoger de Lambda waarde, des te beter het materiaal isoleert. Hoe beter het materiaal isoleert, des te meer kun je besparen op je energierekening. Voor het isoleren van een vloer kun je werken met materialen, zoals glaswol, steenwol, EPS, XPS en PUR-schuim. Welk materiaal uiteindelijk wordt gekozen is afhankelijk van de mogelijkheden en het budget. Glas- of steenwol is veruit de beste keuze, omdat het een hoge isolatiewaarde heeft en omdat het materiaal relatief goedkoop in de aanschaf is. Uiteraard kun je iedere investering verzachten door bij de overheid de ISDE aan te vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *