Hypotheek voor ZZP aanvragen

Het aantal zelfstandigen dat in Nederland een eigen bedrijf begint, blijft stijgen. Meer dan een miljoen mensen in dit land zijn nu zelfstandig zonder personeel. Als zzp’er kun je de meest uiteenlopende bedrijven beginnen. Misschien verkoop je wel online diensten, heb je een eigen webshop of geef je trainingen aan andere ondernemers? Toch blijkt het voor zzp’ers nog steeds een behoorlijke uitdaging om een huis te kopen. Een grotere uitdaging dan voor mensen in loondienst. Deze verhoogde uitdaging is deels te wijten aan het feit dat het verkrijgen van een hypotheek voor een zelfstandige wat ingewikkeld kan zijn. Gelukkig is een hypotheek voor zzp niet onmogelijk. In dit artikel vertellen wij waarom. 

De huur is hoog en toch krijg je geen hypotheek?

Je maandelijkse inkomen kan variëren als gevolg van het feit dat je zelfstandige bent, omdat je sommige maanden meer werk hebt dan andere. Je zult waarschijnlijk geen moeite hebben om elke maand de huur te betalen, maar het klinkt alsof je wel opeens moeite zult hebben om een hypotheek te verwerven. Terwijl het lijkt alsof iedereen van je betaalde vrienden een huis kan kopen met hun loonstrookje, word jij onder druk gezet voor informatie over je bedrijf. De hypotheek voor zzp is op deze manier veel meer moeite om te verkrijgen. Het is echter zeker mogelijk om een hypotheek te krijgen, ook als je zelfstandige bent.

Hypotheek berekenen als zzp’er

Om te bepalen of je als zelfstandige wel of niet in aanmerking komt voor een hypotheek, neemt de geldverstrekker vaak een gemiddelde van je netto-inkomen (winst) uit de onderneming over de voorgaande drie jaar. Het maximumbedrag van een hypotheek wordt bepaald door het gemiddelde van deze statistieken te nemen als het jaarinkomen van de lener en daarop de berekening te baseren.

Belangrijke aandachtspunten voor ondernemers en zzp’ers

Krijg je als bedrijfseigenaar een hypotheek? Het goede nieuws is dat er veel mogelijk is. Dat gezegd hebbende, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Je moet bijvoorbeeld wat duidelijkheid in je huidige financiële toestand brengen. Als je iemand bent die voor zichzelf werkt en geïnteresseerd is in het verkrijgen van een hypotheek voor zzp, houd er dan rekening mee dat er een grondige evaluatie van je huidige financiële toestand zal worden uitgevoerd. De bank zal rekening houden met je jaarlijkse inkomsten in de loop van de voorgaande drie kalenderjaren. Dit kan inkomsten omvatten uit een combinatie van werken voor iemand anders en werken voor jezelf. In het licht van deze informatie zal een adviseur je hypotheek als zelfstandige kunnen berekenen.

Wees daarnaast ook goed voorbereid. Zorg voor een goed startkapitaal om je hypotheek voor zzp te ondersteunen. Maak bijvoorbeeld een lijst met je jaarstatistieken van de afgelopen drie kalenderjaren en verzeker jezelf daarnaast tegen dingen als arbeidsongeschiktheid. 

Tip: FinaForte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *