Waar bestaan pennen uit?

Pennen zijn al millennia een belangrijk onderdeel van onze maatschappij. Tot op zekere hoogte zijn schrijfwaren de manier waarop menselijke civilisatie zo ver gekomen is. Als geniale Egyptenaren, Chinezen en andere oude civilisaties niet zoveel werk stopten in verfijnde pennen dan kon ik vandaag de dag niet dit artikel schrijven. Orale traditie is het enige alternatief en als je weet wat oraal betekent dan snap je vast wel waarom opschrijven belangrijk is. Vulling is wat de pennen van toen gaven aan de levens van mensen. Een pen is voordat de typemachine en PC er was de verbinding tussen de droge realiteit van jagers en verzamelaars en de wilde verbeelding die mensen hebben. Dus pennen bestaan niet alleen maar uit wat metaal en inkt. Ze bestaan ook uit de verbeelding van de mensheid.

Moderne pennen zijn toch anders

Maar de pennen zijn in de moderne wereld wel wat anders. Als je een Egyptenaar uit 2000 voor Christus een moderne pen geeft zal hij of zij het eerst niet herkennen. Vroeger schreef men met riet of ganzenveren maar tegenwoordig kan ik met een parker urban schrijven en ik verkies toch de moderne pen. Ze zijn ergonomisch ontwikkeld. Dat betekent dat ze veel lekkerder in de hand liggen en dat je langer kan schrijven voordat je kramp in je vingers krijgt. Ook is het niet zo een geklieder met moderne pennen. Zelfs 50 jaar geleden gebruikten ze nog pennen die ik persoonlijk primitief zou noemen: vulpennen. Vulpennen zijn echt een drama en ik zie niemand behalve neppe schrijvers ze gebruiken.

Exclusieve pennen

Met moderniteit komt ook verdere specialisatie. Dat is een regel van menselijke beschaving. Des te meer geavanceerd we zijn des te meer specialisatie er plaats vindt. En met pennen is het niet anders. Ik weet van mijn schooltijd nog één ding heel goed. Er zijn maar twee manieren van leren die echt goed werken. Of je legt het aan iemand anders uit of je schrijft het met de hand over. Op de universiteit kijken ze neer op laptops en met goede reden. Typen is vrij ver verwijderd van fysiek schrijven. Het is te weinig moeite om een woord te typen waardoor het niet beklijft. Maar als je dan een goede student wilt zijn kun je een Cross laquer pen overwegen. Het ziet er misschien duur uit maar het bedrijf beweert dat de pen je leven lang meegaat dus dan is het niet meer zo duur.

Goedkope pennen

Maar soms staat het gebruiken Montblanc pen je niet echt aan. Dan kun je altijd nog terug vertrouwen op 1 euro pennen. Je denkt misschien wel waarom je in hemelsnaam goedkope pennen zou willen gebruiken als je eenmaal weet hoe goed dure pennen zijn. Het antwoord is vrij simpel en je had het wel zelf kunnen bedenken. De pen gaat niet een heel mensenleven mee als je hem na 2 weken al kwijt bent of kapot gemaakt hebt. Sommige mensen kauwen door hun pennen heen. Ikzelf raak mijn pennen constant kwijt. Als ik een dure pen zou hebben zou die in mijn kantoor thuis blijven liggen. Op alle andere plekken kan ik gewoon een goedkope pen gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *