Vroeger brouwde vrouwen, nu echte mannen

Waar we vaak bij bier direct denken aan mannen, is dit dus absoluut niet het geval. Wist je namelijk, dat van oorsprong het de vrouwen waren die begonnen met het brouwen van bier? Dat bier al honderden jaren oud is, dat is bij velen van ons wel bekend, maar wist je ook dat het eerste bier recept wat ooit werd geschreven, is geschreven door een vrouw? Deze vrouw werd ook wel Ninkasi genoemd en werd gezien als de godin van het bier. 

Hoe werd vroeger bier gebrouwen?

Tegenwoordig wordt het bier gebrouwen in grote ketels. Uiteraard kan het ook in een kleinere versie wanneer je ervoor kiest om thuis je bier te brouwen in een ketel van Brew Monk. Deze ketels zijn tussen de 30 en 60 liter en bij uitstek geschikt om thuis lekker mee aan de slag te gaan. Vroeger gebeurde het net als nu bij mensen die het voor de hobby doen ook in de keuken. Dit was immers ook de plek waar de vrouwen destijd de eindverantwoordelijke waren. Er werd daar dus ook ontzettend veel bier gebrouwen, speciaal voor iedereen die op bezoek kwamen.

Hoe brouw je tegenwoordig bier?

Het brouwen van bier is vandaag de dag absoluut kinderspel geworden. Uiteraard neemt dat niet weg dat het wel ontzettend leuk blijft om te doen! Met een bierbrouw starterspakket van Wortbrouwer kun je namelijk zonder enige kennis direct aan de slag. In het pakket zitten alle benodigde ingrediënten voor het brouwen van jouw favoriete biertje en kun je met het bijgevoegde recept stap voor stap aan de slag. Kom je er eventjes niet uit, dan kun je ook één van de vele filmpjes raadplegen, waarin stap voor stap met beeld en geluid wordt uitgelegd wat er op dat moment gedaan moet worden. Zo kan het dus bijna niet misgaan. 

Wanneer is het bier klaar?

Wanneer je de eerste stappen van het proces hebt doorlopen, kom je op een gegeven moment tot de ontdekking dat je niet verder kunt. Dat komt omdat er nu een natuurlijk proces om de hoek komt kijken, wat ook wel bekend staat als het ‘gistingsproces’. Dit proces duurt meerdere dagen en is noodzakelijk om het bier z’n uiteindelijke gewenste smaak te kunnen geven. Nadat dit gereed is, kun je de laatste hand leggen aan het bier en is het tijd om het in de flessen te doen. Wanneer dit is gebeurt laat je de flessen nog even een aantal dagen rijpen en vervolgens kun je genieten van je welverdiende biertje.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *