Het verhaal achter een Russian Imperial stout

Ben jij fan van een speciaal biertje met karakter? Dan is de Russian Imperial stout een absolute aanrader voor jou! Deze variant is namelijk enorm zwaar en donker en zit vol met allerlei verschillende complexe smaken. Daarnaast is het alcoholpercentage ook een stukje bovengemiddeld en zijn ze verkrijgbaar met een alcoholpercentage van tussen de 7,5 en 11 procent. Lijkt jou deze Russian Imperial stout, dan is het wellicht goed eerst een te lezen wat het verhaal achter dit speciaal biertje is. Mede daarom hebben we een aantal belangrijke kenmerken voor je op een rijtje gezet, die jouw kunnen vertellen wat dit biertje nu daadwerkelijk zo speciaal maakt. 

De kenmerken

Net als ieder biertjes, heeft ook de Russian Imperial stout z’n eigen kenmerken. Zo is hij ontzettend donker van kleur. De één noemt het donkerbruin, waar ook zwartbruin aardig in de buurt komt. Daarnaast kenmerkt dit biertje zich door de sterk schuimlaag die zich in razend tempo doet laten opkomen bij het inschenken van dit bier. Door het relatief hoge zuurstofgehalte, heb je het gevoel dat het bier de hele tijd blijft bubbelen. Niet zo gek natuurlijk, te bedenken dat het percentage koolzuur op bijna het dubbele zit van wat er normaliter wordt gebruikt. 

Geur

De geur van dit biertje wordt geassocieerd met de geur van gebrande mout, maar ook fruitig is een veelgehoorde geurbeleving. Daarnaast kan het ook een vleugel geur van drop bevatten en is ook honing een gebruikt ingrediënt. Niet voor niets is de Russian Imperial stout een biertje dat ook veel wordt gedronken door de echte koffieliefhebber. Door het de branderige geur, wordt het vaak vergeleken met een stevig bak koffie.

Zelf brouwen

Uiteraard kun je ook zelf een poging wagen tot het brouwen van een Russian Imperial stout. Via brouwpunt.nl kun je namelijk allerlei verschillende bierbrouw pakketten vinden, die het mogelijk maken om relatief gemakkelijk en snel zelf je eigen bier te kunnen brouwen. Echter is het brouwen van een Russian Imperial Stout een ietwat complexere materie, waardoor het vaak voor een beginner niet is aan te raden. Naarmate je het wat vaker gaat doen en ook wat meer feeling krijgt met het toevoegen van verschillende ingrediënten, zal je merken dat het ook steeds leuker begint te worden. Niet voor niets zijn er zo ontzettend veel hobbybrouwers, die al sinds jaar en dag hun eigen bier brouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *