PVC vloeren: populair vanwege de vele voordelen

PVC vloeren komen steeds meer voor, voornamelijk vanwege het feit dat ze de langste levensduur hebben van alle vloerafwerkingen. Het is ook ongelooflijk gemakkelijk te leggen, vrij robuust en vooral redelijk geprijsd. PVC vloeren zijn verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog en zijn veel duurzamer dan vinyl. Wil jij een PVC vloer gaan leggen? Lees dan snel verder. 

Verschillen tussen PVC vloeren

Bij homogeen PVC is er maar één laag vinyl en die wordt niet bedrukt. Het fabricageproces produceert het patroon. Heterogeen PVC daarentegen heeft meerdere lagen, waaronder een drager, die compact of verend kan zijn, een drager zoals glasvlies, een druklaag met het ontwerp en een beschermlaag. Veel vinyl vloeren hebben een laag die het onderhoud vergemakkelijkt. Het is eenvoudiger schoon te maken omdat vuil minder snel blijft plakken.

Het plaatsen van PVC vloeren

Om te bepalen hoeveel vierkante meter materiaal je nodig hebt, meet je zorgvuldig de lengte en breedte van de kamer waarin je de PVC vloer wilt leggen. Om er zeker van te zijn dat je altijd voldoende vloer hebt, laat je een buffer van 5% over. Het leggen van PVC vloeren kan niet beginnen op dezelfde dag dat het materiaal is gekocht. Er moet 48 uur verstrijken voordat het materiaal gebruikt kan worden. Zorg voor een comfortabele kamertemperatuur van 19 graden en plaats het materiaal in zijn verpakking in de ruimte waar het gelegd zal worden. Daarnaast is het cruciaal dat je de PVC verpakkingen niet in de hoek zet waar je wilt beginnen met leggen. Dit komt doordat je dan eerst alle inhoud moet verplaatsen.

PVC vloerontwerpen

Er zijn letterlijk alle soorten PVC vloeren die je je qua ontwerp kunt voorstellen. Met PVC vloeren kun je bijvoorbeeld een mooie brede visgraat PVC tegelvloer leggen die op het oog niet te onderscheiden is van een echte houten vloer. Wil je liever een exclusieve uitstraling? Kies dan uit ontwerpen die lijken op marmer of graniet. Daarnaast zijn er PVC vloeren die beton nabootsen, evenals eiken planken die je de knoesten in de boomstam laten zien en voelen. De vele PVC vloersoorten hebben mooie toplagen, waarvan sommige een voelbaar reliëf hebben.

PVC dryback of klikvloer

Je kunt meer te weten komen over de soorten PVC vloeren en ook over hoe ze worden gelegd. Je hebt de keuze uit click of dryback. De planken in klikvloeren worden met elkaar verbonden door een klikverbinding en je legt ze meestal op een ondervloer. Voor een dryback PVC vloer is een vlakke ondervloer nodig. Egaliseren is vaak nodig. De planken van de pvc dryback worden dan met de ondervloer verbonden.

Het verschil tussen click-down en dryback of glue-down PVC vloeren zit hem dus in de manier waarop ze gelegd worden. Bovendien, terwijl een lijm PVC vloer vaak door een vakman wordt gelegd, kun je een klikvloer met een beetje oefening zelf leggen.

Tip: LAB21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *