Tanzania reisadvies – een paar praktische zaken voor je de olifanten achternagaat
Allereerst een woordje over veiligheid, want bij vakantiebestemmingen in Afrika is veiligheid soms een heikel item. Voor Tanzania gelden er geen al te enge zaken. Gewoonlijk is dit land een veilig reisland, mits je je gezonde verstand maar gebruikt. In de grootste stad van Tanzania kan het veiliger zijn dan in de hoofdstad van Nederland, om maar eens relatief te gaan vergelijken. Natuurlijk is de armoede er veel groter dan in Nederland en kom jij waarschijnlijk met dure spullen voor een rondreis met een safari. Een goed Tanzania reisadvies is dan dat je niet teveel met je kostbare fotoapparatuur loopt te zwaaien als het niet hoeft. Ook afgelegen gebieden in je eentje gaan bezoeken, is niet heel verstandig.
Tanzania reisadvies: voor vertrek
Twee zaken regel je altijd vooraf: je papieren en je gezondheid. Reis je naar Tanzania, dan heb je een visum nodig. Online aanvragen is beter dan ter plekke op de luchthaven een visum bestellen. Dat kan, maar de wachttijden zijn niet mis. Je paspoort dient nog minimaal zes maanden geldig te zijn na je geplande retourdatum.
Ziektes
Qua vaccinaties wordt gele koorts aanbevolen. En laat je even informeren over vaccinaties voor malaria, hepatitis A en B, en tyfus. Pak medicijnen en muggen werende middelen in voor een goede malariapreventie, straks.
Tanzania reisadvies: klimaat en kleding
Tanzania kent pieken en dalen, het klimaat is gevarieerd. Tropisch aan de kust en gematigd in de hooglanden. Tanzania reisadvies is om je kleding daarop af te stemmen: lichte kleding voor in de warmte en wat warmere spullen voor de flink afkoelende hooglanden.
Natuurparken en safari’s
Enkele highlights worden terecht door iedereen bezocht. De Serengeti en de Ngorongoro krater zijn er twee van. Voor safari’s heb je baat bij een verrekijker, voldoende zonnebrandcrème en een grote hoed. Ga je ter plekke een safari regelen? Doe dat dan bij erkende tour-operators en wees een beetje flexibel met je planning; je bent wel in Afrika.
Kilimanjaro beklimmen
Deze magnifieke berg is voor velen de ultieme uitdaging. Wees je er wel van bewust dat je het beste dan geleidelijk kunt acclimatiseren. Dat betekent dat je langere routes naar boven kiest. Bereid je in Nederland al goed voor door te fitnessen en investeer in een deugdelijke uitrusting. En besef: zonder erkende gids mag je niet gaan klimmen!
Tanzania reisadvies: het geld
Je verlaat het gebied van de euro en komt terecht in de wereld van de Tanzanian Shilling. In stedelijke gebieden accepteert men meestal wel je creditcard maar zorg er wel voor dat je altijd voldoende contact geld bij je hebt. Je kunt via geldautomaten contanten opnemen in de steden, maar ze doen het niet allemaal dus je moet soms even zoeken.
Eten en drinken
Waarschijnlijk zie je veel nieuws op de menukaart. Als die kaart er al is… Probeer lokale gerechten zoals Nyame Choma (gegrild vlees) en Ugali (een pap van maïsmeel). Water is wel een dingetje, je kunt beter niet je lippen aan een kraan zetten. Houd het bij flessenwater en controleer vooraf of die flessen wel verzegeld zijn.
Tanzania reisadvies: leer een paar woordjes Swahili
Met de landstaal Swahili kom je overal. Maar waarschijnlijk is je Swahili behoorlijk roestig en dan helpt het dat in Tanzania ook Engels als officiële taal geldt. Natuurlijk zijn een paar goed gemikte Swahili woorden een mooie gelegenheid om contact te maken met locals tijdens een Tanzania rondreis. Ook een goed Tanzania reisadvies, dus.